Schokdempers vervangen

De schokdempers in je auto vangen, samen met de veren, alle hobbels en oneffenheden op de weg op. In een auto zonder schokdempers zou je alle kanten op stuiteren en elk hobbeltje voelen. Maar wat doet een schokdemper en hoe merk je of de schokdemper(s) versleten zijn. 

cortenraad auto's schokdemper

Wat doet een schokdemper?

De schokdempers zijn het veersysteem in je auto en hebben als taak de bewegingen van de veren te dempen en dat de wielen contact blijven houden met het wegdek. Als dat niet gebeurd blijft je auto op en neer stuiteren en is het moeilijk om je auto te besturen.

Hoe herken je een schokdemper die versleten is?

  • Als je auto duikt bij het remmen
  • Als je auto niet in een rechte lijn blijft rijden bij stevige zijwind
  • Bij onregelmatige slijtage aan de banden (kan ook met balanceren of uitlijning van de banden te maken hebben)
  • Stuiteren van de auto op een oneffen wegdek
  • Als je veel moet bijsturen na het nemen van een bocht

De schokdemper beweegt ontzettend vaak in en uit, hierdoor slijt die langzaam en vaak onmerkbaar. Klepjes die slijten of buigen of de slijting van de zuigerstang kan ervoor zorgen dat de druk afneemt en de schokdemper minder afremt. 
Bij normaal gebruik gaan de schokdempers een autoleven mee, maar het blijft een slijtage onderdeel. Om schade te voorkomen, rij daarom niet te hard over drempels en andere oneffenheden op de weg. 

daniel

Stel je vraag!

Is de vering van jouw auto minder?

Werken je schokdempers niet meer naar behoren? Dan is de auto minder stabiel en dat kan gevaarlijk zijn. Wij testen bij elke APK beurt de schokdempers niet alleen visueel maar ook op een professionele testbank. 
Is het onderste deel van de schokdemper vochtig? Dan heb je kans dat er een lek is en de olie eruit loopt. Kom dan langs om het na te laten kijken.