Remmen vervangen

Wanneer je remschijven of remblokken vervangen moeten worden, hangt voornamelijk af van je rijstijl. Elke keer als je remt slijten je remblokken of schijven een klein beetje. Dus hoe vaker (en intensief) je ze gebruikt hoe sneller ze slijten.

remmen cortenraad autos 2

Remmen, remblok en remschijf

Als je het rempedaal intrapt, worden de remblokken tegen de remschijf aangedrukt waardoor je afremt (vergelijkbaar met de remblokjes op je fiets). Hierdoor ontstaat er wrijving, maar ook slijtage. Als de auto niet meer goed remt, dan ligt dit waarschijnlijk aan versleten remblokken of aan een lek in de remleiding.

Wanneer moet ik mijn remmen vervangen?

Er is geen vaste regel wanneer je je rem-onderdelen moet laten vervangen maar een aantal goede richtlijnen zijn: 

  • Remblokken: om de 30.000-50.000 km (elke 15.000 km laten controleren) *
  • Remklauw: om de 100.000 km 
  • Remschijf: bij beschadiging of bij elke tweede keer vervanging van de remblokken
  • Rem olie: elke 2 jaar  

* zodra het remlicht op het dashboard begint te branden. Laat dan in ieder geval de remblokken vervangen voordat je je remschijf beschadigd. 

remmen cortenraad autos 2

Hoe herken je slechte remmen?

Als de remmen versleten zijn, neemt de wrijving tussen remblokken en remschijf af. Als ze bijna geheel versleten zijn gaat er een lampje branden op het dashboard. Daarnaast kun je slechte remmen herkennen aan:

  • Een duidelijke vertraging tijdens het remmen. En je harder op het rempedaal moet drukken dan normaal.
  • Schurend of piepend geluid, dan zijn de remblokken waarschijnlijk toe aan vervanging. 

Een andere manier hoe je kan ontdekken of je remmen toe zijn aan vervanging is om te checken of er een diep remspoor te zien is op de remschijf. Een normale remschijf heeft een blinkend oppervlak zonder diepe groeven of oneffenheden. 

daniel

Stel je vraag!

Twijfel je over de staat van je remmen?

Wacht dan niet te lang en maak een afspraak of kom langs. Heb je direct een vraag? Bel of app ons en dan krijg je direct een antwoord op je vraag.