Katalysator vervangen

De katalysator is een apart onderdeel in het uitlaat systeem en zorgt ervoor dat alle schadelijke uitlaatgassen voor 90% worden gereduceerd. Het ziet er uit als een demper die gemonteerd is op de uitlaat, maar in werkelijkheid is het een soort van oven die schadelijke stoffen doet verbranden.

katalysator cortenraad autos

Wanneer moet je je katalystor vervangen?

De katalysator in je auto is gemaakt om een heel autoleven mee te gaan. Maar net zoals bij andere onderdelen kan het zijn dat de katalysator verstopt raakt of smelt door oorzaken als: versleten bougies, lekkende uitlaatklep of een zwak ontstekingssysteem. 

Elke APK beurt wordt de katalysator grondig gecontroleerd. 

Hoe herken je een kapotte katalysator?

  • Nare geur uit de onderkant van je auto
  • Auto die niet meer start
  • Een brandend motorlampje op het dashboard
  • Rammelende onderdelen in de katalysator
  • Meer rook uit de uitlaat dan normaal bij een motor die op temperatuur is

Hoe werkt een katalysator?
Alle onverbrande stoffen die achterblijven tijdens het verbrandingsproces in de motor worden in de katalysator verzamelt en op hoge temperatuur verbrandt. Zo worden schadelijke stoffen als koolmonoxide, stikstofmonoxide en andere onverbrande koolwaterstoffen onschadelijk gemaakt. 

daniel

Stel je vraag!

Is je katalysator kapot?

Heb je problemen met je katalysator of een ander onderdeel in je auto? Maak dan een afspraak of kom vrijblijvend langs. Dan doen we eerst een inspectie om te bepalen waar de oorzaak zit.