Bandenspanning & TPMS

Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van je autobanden. Daarom is elke nieuwe auto standaard voorzien van TPMS sensoren in de band. TPMS is een bandenspanning-controle systeem die je waarschuwt als de bandenspanning 20% te laag is of 1.5 bar is gedaald. Voordat je het zelf in de gaten hebt krijg je al een melding dat je een lekke band hebt.

TPMS bandenspanning cortenraad autos

Welke bandenspanning voor jouw autobanden?

Welke bandenspanning jouw banden moeten hebben vind je terug in het instructieboekje en vaak ook aan de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank.
Tijdens de APK worden ook de TPMS sensoren nagekeken op corrosie en de status van de sensoren. Indien er een defect is wordt dit vermeldt als reparatie adviespunt (bij auto’s vanaf 2018 is een werkend TPMS systeem verplicht).

Voordelen van de juiste bandenspanning

Veiligheid. Veel ongelukken zijn te wijten aan een te lage bandenspanning. Daarom zijn de TPMS sensoren sinds 2014 verplicht voor elke nieuwe auto. Andere voordelen van een goede bandenspanning: 

  • Stabiele wegligging
  • Kortere remweg
  • Minder kans op een lekke band of klapband
  • Minder snelle slijtage
  • Lager benzine verbruik
  • Minder CO2-uitstoot
Tip: pomp je banden in het de winter 0.2 bar extra op. De lage temperatuur heeft invloed op de bandenspanning. En vergeet het reservewiel niet. Niets vervelender dan een lekke band vervangen voor een band die leeg is.
daniel

Stel je vraag!

Kom langs en wij helpen je met de bandenspanning

Kom je er niet uit? Of blijft het bandenspanningslampje branden? Rij dan gerust even langs. Wij weten precies welke autoband welke bandenspanning moet hebben en dat regelen we direct.