Auto reparaties: verschillen tussen een merkdealer en universele garage

Elke dag krijgen we vragen van klanten. Lees hieronder de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden rondom reparaties en de verschillen tussen merkdealers en universele garages. 

motor cortenraad autos 2

1. Waarom zijn er grote prijsverschillen tussen garages?

Er zijn twee soorten garages: merkdealers en universele garages. De reden waarom merkdealers vaak duurder zijn dan universele garages zit in het feit dat merkdealers: 1) hogere ‘overhead’-kosten hebben zoals een luxe showroom en duurdere locatie. 2) gebonden zijn aan één importeur voor de onderdelen. 
Daarentegen zijn universele garages vaak meer bescheiden van opzet en werken met auto onderdelen van verschillende leveranciers, zonder tussenkomst van een importeur. 

2. Hoe zit het met de onderdelen?

Een auto bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij elk onderdeel geproduceerd wordt door afzonderlijke toeleveranciers (Bosch, NGK, Valeo) en niet door de auto fabrikant. 

Neem bijvoorbeeld een Volkswagen Polo: het ABS systeem is van Bosch, de luchtfilter wordt geproduceerd door Mann en de koplamp door Hella. Allemaal verschillende fabrikanten die onderdelen maken en in elkaar worden gezet door Volkswagen. 

Het verschil tussen een merkdealer en universele garage is dat de merkdealer zijn onderdelen met tussenkomst van één importeur en niet direct van de toeleverancier. Een merkdealer is dus afhankelijk van de prijzen en onderdelen die de importeur inkoopt bij de toeleverancier. 

Maar een universele garage heeft geen verplichting naar een importeur en kan dus ook alternatieve merken aanbieden die vaak goedkoper zijn, maar kwalitatief gelijkwaardig of zelf beter zijn dan de vaste merk onderdelen. 
(Wist je dat sommige ‘merkonderdelen’ eigenlijk een universele onderdelen zijn met een merksticker (waardoor het vaak duurder wordt verkocht als ‘merk’-onderdeel)?)

3. Welke onderdelen gebruiken jullie?

A-merk onderdelen. Dit zijn dezelfde OEM ‘merk’-onderdelen (Original Equipment  Manufacturer-kwaliteit) die de merkdealer gebruikt.  Deze hebben namelijk dezelfde kwaliteit maar zijn een stuk goedkoper.
Bij merkdealers weet je dat ze altijd de officiële ‘merk’-onderdelen gebruiken, daarvoor zijn ze merkdealer. Maar dat zie je ook terug in de prijs. Bij Cortenraad Auto’s zijn we vrij in welke onderdelen we gebruiken maar hanteren we altijd A-merk onderdelen. Pas als het te duur wordt of als we vinden dat er een betere/goedkopere oplossing mogelijk is zoeken we naar alternatieven zoals gereviseerde A-merk onderdelen.

4. Is een reparatie bij een universele garage even goed als bij een merkdealer?

Nagenoeg alle reparaties kunnen prima door een universele garage uitgevoerd worden (onderzoek ANWB). De kennis en expertise is aanwezig, de (uitlees)apparatuur en de onderdelen ook. 

Het enige waarbij een universele garage afhankelijk is van een merkdealer is bij een probleem omtrent diefstal gevoelige systemen zoals sleutels en alarm van nieuwere auto’s. Maar zelfs dan regelen wij dat met de merkdealer, zonder dat jij daarvoor zelf iets voor hoeft te doen. 

Soms lees je wel eens dat een merkdealer meer expertise heeft dan een universele garage. Bij Cortenraad Auto’s zijn alle monteurs ingedeeld op merk. Dan krijg je de kennis en kunde van een merkdealer met de prijzen en service die horen bij een universele garage. Daarnaast hebben wij ook veel ervaring met storingen/reparaties van oudere auto's (4 jaar en ouder). In tegenstelling tot de merkdealer die met name ervaring heeft in jonge (lease) auto's (tot 3-4 jaar). Je hoeft dus niet te vrezen dat de reparatie bij een universele garage slechter wordt uitgevoerd dan bij een merkdealer. 

5. Moeten alle onderdelen op de offerte wel gerepareerd worden?

Bij Cortenraad Auto’s krijg je altijd een video-update waar de monteur inzicht en advies geeft over welke onderdelen aan vervanging toe zijn en hoeveel het gaat kosten. We kiezen hierbij altijd de onderdelen die passen bij jouw merk/model auto met de beste prijs/kwaliteit. Heb je nog vragen over de onderdelen? Dan kan je altijd even contact opnemen en kijken we of er nog alternatieven zijn.

Wij gaan pas aan de slag zodra jij de offerte hebt goedgekeurd; dan weet je precies weet waar je aan toe bent en niet voor financiële verrassingen komt te staan. 

 

6. Hoe zit het met de fabrieksgarantie als ik mijn auto bij een universele garage laat repareren?

Elke autofabrikant is verplicht om de alle documentatie te voorzien van complete technische informatie voor onderhoud en reparatie aan auto’s. Dus alle kennis en expertise is aanwezig.

Misschien staat er in de garantievoorwaarden dat je auto door een merkdealer onderhouden moet worden maar op grond van Europese wetgeving kan je het onderhoud ook laten doen bij een universele garage. De voorwaarde is alleen dat de auto onderhouden dient te worden volgens de eisen van de fabrikant (zie ook: ANWB). Als consument heb je dus volledige keuzevrijheid op het gebied van onderhoud en reparatie en kan je je auto dus met een veilig gevoel en behoud van garantie door ons laten maken. 

Lees hierover meer in een volgende blog. Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws! 

ivo

Stel je vraag aan Ivo!

Nog vragen?

Staat jou vraag er niet tussen? Stel je vraag direct en we komen er zo snel mogelijk op terug.