Airco beurt en reiniging

De airco in je auto is zowel in de zomer als in de winter onmisbaar. In de zomer of winter verkoeld of verwarmt het je auto en tijdens een flinke regenbui zorgt een goede airco ervoor dat je ramen niet continu beslaan. Hierdoor rij je niet alleen fijner, maar een goed gereinigde airco zorgt ervoor dat je rondrijdt in een frisse auto, zonder nare geurtjes en bacteriën in de luchtkanalen.

airco cortenraad autos 2

Waarom heeft je airco een beurt nodig?

Een airco verliest per jaar zo’n 10% koudemiddel, het airco gas dat nodig is om je auto te verkoelen of verwarmen. Als je het koudemiddel te laat bijvult kan de compressor kapot gaan. En de kosten om een compressor kunnen aardig oplopen. Het is dus zonde dat je een dure reparatie moet laten uitvoeren door iets wat had voorkomen kunnen worden met iets simpels als het bijvullen van het airco-gas.

Een airco check is geen onderdeel van een standaard APK of onderhoudsbeurt. Dus het is belangrijk dat je dit elk jaar laat controleren door je auto garage. Maar je kan ook heel eenvoudig zelf controleren of je airco onderhoud nodig heeft.

 • Koelt de airco minder goed?
 • Duurt het langer voordat de ramen condensvrij zijn?
 • Is het langer dan een jaar geleden dat je je airco hebt laten controleren?
 • Komt er een muffe geur als je de airco aanzet?
 • Krijg je last van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen in de auto?
 • Rijd je vaak korte afstanden?
 • Staat je airco bijna altijd aan?
 • Heb je het gevoel dat de auto meer brandstof verbruikt als je je airco aan hebt staan?

Beantwoord je 2 of meer vragen met JA? Maak dan een afspraak om je airco te laten controleren

“Alles prima ben al eerder met 1 andere auto hier geweest superprijs en service voor airco onderhoud”
Peter - Gulpen

Bij de airco controle wordt het airco systeem gecontroleerd. Het systeem wordt leeggezogen, gevacumeerd en opnieuw afgevuld met olie en koudemiddel. Tevens wordt de druk in het systeem gecontroleerd om te zien of het systeem naar behoren functioneert.

Bij de airco reiniging wordt de airco aan de binnenzijde van de auto gereinigd, dit ter voorkoming of verwijdering van bacteriën en schimmels waardoor er een onaangename en ongezonde geur vanuit het aircosysteem ontstaat.

Het meest gangbare airco gas dat wordt gebruikt is R134a. Welk gas jouw auto nodig heeft staat in het onderhoudsboekje of op de sticker onder de motorkap.

airco cortenraad autos 1

Tips voor een goede conditie van de auto airco

 • Parkeer je auto zomers bij voorkeur in de schaduw.
 • Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open, of rijd even kort met de ramen open. Dat voert de meeste warmte snel uit de auto af en wordt de airco niet onnodig zwaar belast.
 • Zet de airco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en zorgt ervoor dat uw airco optimaal blijft werken.
 • Stel de temperatuur maximaal zo’n 5 graden onder de buitentemperatuur in, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot.
 • Schakel de airco 5 minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.
 • Laat je airco 1 keer per jaar controleren door Cortenraad Auto’s. 
“Airco onderhoud beurt; Prima en vriendelijke service. Punctuele planning. Vakkundig. Gedegen vak garage.”
L. Maas - Maastricht
daniel

Stel je vraag!

Airco beurt voor jouw auto?

Laat een Airco beurt of Reiniging uitvoeren door Cortenraad Auto's. Maak direct een afspraak of vraag een prijsopgave aan!