Zelf je bandenprofiel meten

Body

Iets wat wij altijd controleren, maar wat je zelf ook eenvoudig kan meten is je bandenprofiel.

bandenprofiel meten

Profieldiepte meten

De diepte van de groeven is belangrijk voor de afvoer van het water tijdens regen zodat je banden nog steeds grip houden op de weg. 
Als je banden weinig profiel hebben (<4mm) dan verlies je sneller de controle over de auto, krijg je last van aquaplanning (bij regen) en de auto slipt sneller door bij het optrekken en remmen.

Kijk de video voor meer informatie: 

 

Hoe weet je nu of je banden nog voldoende profiel hebben? Simpel, met een 1 euro munt (voor zomerbanden) of 2 euro munt (voor winterbanden). 

Stap 1: parkeer je auto op een vlakke weg.

Stap 2: Draai de voorbanden helemaal naar links of naar rechts zodat je makkelijker het loopvlak kunt zien.

Stap 3: Gebruik een 1 euro muntstuk (bij winterbanden een 2 euro muntstuk) en zet deze tussen de groeven van je band. Als je er van de zijkant naar kijkt en je kan de gouden buitenrand zien, dan is de band toe aan vervanging. 

Stap 4: Meet de banden op verschillende plekken zowel in het midden als de buitenkant. Banden kunnen namelijk scheef afslijten – wettelijk wordt er gekeken naar het gedeelte van de band waar het profiel het laagste is. Een bekeuring voor een autoband met weinig profiel: 140,- euro.

Wat is de minimale profieldiepte?
Zomerbanden: wettelijk 1,6mm aangeraden wordt om ze bij 4mm te vervangen
Winterbanden: wettelijk 1,6mm aangeraden wordt om ze bij 4mm te vervangen

Kan je iets doen tegen slijtage?
Als je met je auto rijdt, dan slijten je banden. Hier is weinig aan te doen. Maar let op de volgende punten – dan slijten je banden het minst snel:

  • Bandenspanning: met de juiste bandenspanning verbruik je minder brandstof, is de kans op een klapband minder en slijten je banden minder snel. 
  • Zorg ervoor dat je banden goed zijn uitgelijnd en gebalanceerd
  • Kies de juiste autobanden. Ga je op wintersport? Winterbanden zijn verplicht in verschillende landen
daniel

Stel je vraag!

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog andere vragen rondom je zomer, winter of all-season banden? Kijk dan of je het antwoord kan vinden op onze auotbanden pagina. Zo niet? Bel, app of mail en we helpen je direct.